Rondetafel eist 2.000 miljard euro van Nederland voor slavernijverleden!

Het slavernijverleden van Nederland is natuurlijk niet iets om trots op te zijn. Het is al ruim anderhalve eeuw geleden dat de slavernij hier werd afgeschaft, op 1 juli 1863. In Afrika was slavernij een gangbaar verschijnsel. Overwinnaars van stammenoorlogen verkochten hun krijgsgevangenen als slaven. Met de opkomst van de islam in de 7e eeuw werd het verboden om moslims tot slaaf te maken, waardoor Arabische handelaren hun slaven uit Afrika gingen halen. Rond 1500 bereikten de eerste Portugese slavenhandelaren de westkust van Afrika. Toen Nederland honderd jaar later zijn handelsgebied uitbreidde, raakte het eveneens betrokken bij de slavenhandel.

Nederland heeft onder andere een groot verleden in de slavernij in Suriname en Curaçaos. Ook in Afrika zijn veel landen de dupe geweest van de handen in slaven destijds. Dat wringt bij veel mensen nog altijd. In 2023 heeft de minister president en Koning Willem Alexander publiekelijk excuses gemaakt voor dit verleden. Deze excuses zijn niet voor iedereen genoeg, er moet geld op tafel komen.

Rondetafel eist 2.000 miljard euro herstelbetalingen vanwege slavernijverleden Nederland

En niet zo’n beetje ook. Bij een rondetafel werden verschillende eisen geopperd. Bij dit excuses zou een onvermijdelijke schadevergoeding op tafel moeten komen. Er zijn bedragen genoemd die variëren van 200 miljoen euro tot maar liefst 2.000 miljard euro. Dit zou naar de nazaten van de tot slaaf gemaakte in Nederland, Suriname en de Koninkrijkeilanden moeten gaan. Daarbij is geopperd dat Nederland nog altijd ten diepste racistisch zou zijn. De beelden zorgen voor nogal wat ophef: