Nederlandse scholier doet gezichtsbedekking niet af in klas: ‘Waarom zo moeilijk doen?’

De Nederlandse TikTokster Oumayaahliv heeft zich op haar kanaal uitgesproken over haar gezichtsbedekking in de klas. Inmiddels zijn hoofddoeken in veel delen van het land aardig ingeburgerd en geaccepteerd. Ook in openbare ruimtes en in de klas mag dit opgehouden worden. In tegenstelling tot petjes en andere hoofddeksels die docenten wel liever af zien gaan wanneer de les begint. Echter is de volledige bedekking van het gezicht niet toegestaan in Nederland in openbare ruimtes.

Op de website van de Rijksoverheid staat: “Het verbod om gezichtsbedekkende kleding te dragen geldt in en rond gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding aan hebben die uw gezicht onherkenbaar maakt.” Scholen horen hier dus ook bij. Dat geld volgens de Rijksoverheid niet alleen voor een boerka: “Dit betekent dat u bijvoorbeeld niet met uw integraalhelm op een apotheek of ziekenhuis mag binnenstappen. U mag bijvoorbeeld ook niet een school, gemeentehuis of trein in als u een boerka aan heeft.

TikTokster wil gezichtsbedekking niet afdoen in klas

De TikTokster uit de volgende video snapt er echter niets van. Oumayaahliv meldt in haar video: “Waarom moeten ze daar elke keer zo moeilijk om doen? Dat vind ik zo raar. Dit is gewoon echt moeilijk doen om moeilijk te doen omdat het een bepaalde ideologie is. Omdat ze dat onzin vinden of omdat ze zich onveilig voelen of zo. Kijk, ik heb ook gezegd van weet je, het is geen probleem voor mij om mijn gezicht te laten zien aan een docent of wat dan ook. Ja, dat is ook mijn test en mijn beproeving. Maar ik zie het nut niet om voor een klas van weet ik veel hoeveel mensen zitten er veel mensen in mijn mijn mondkapje af te doen en mijn gezicht te laten zien.

De video zorgt voor veel ophef. Er zijn veel voor- en tegenstanders te vinden op social media en volgens velen is de voornaamste reden ‘veiligheid’. Op de website van de Nederlandse politie staat dat het om ‘herkenbaarheid’ gaat: “Het is sinds augustus 2019 verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Zo kan iedereen elkaar herkennen en aankijken. Kleding dragen die het gezicht onherkenbaar maakt, is daarom op die plekken niet toegestaan.” De video: