Andrew Tate, bij de meeste mensen gaan de nekharen al overeind staan wanneer je alleen al zijn naam hoort. Hoe is deze man ooit bekend geworden? Vanaf 2005 begon Tate steeds meer te oefenen met kickboksen. In 2006 won hij 17 van de 19 wedstrijden. Datzelfde jaar ontving hij de International Sport Karate Association-wereldbeker. In 2013 won hij deze prijs nogmaals. In 2016 deed Tate mee aan Big Brother, maar hij werd na enkele dagen vanwege een controversieel filmpje uit het programma gezet. Nadien bleek dat de video in scène was gezet en dat de vrouw die werd geslagen, hiermee had ingestemd.
Andrew is inmiddels op alle social media-kanalen al geblokkeerd vanwege zijn uitspraken. In 2017 verwijderde Twitter het account van Tate na zijn tweets over Harvey Weinstein waarin hij schreef dat de slachtoffers zelf ook een verantwoordelijkheid hadden. Tate raakte steeds meer bekend door zijn antifeministische en anti-woke video’s op YouTube en TikTok. Tate had in 2022 meer dan 12 miljard weergaven op de #andrewtate-hashtag op TikTok. Hij is mede door zijn opmerkelijke en vaak vrouwonvriendelijke uitspraken in 2022 verbannen op Facebook en Instagram.
Andrew tate zorgt voor onderwijscrisis!
Toch is deze man op ieder social meida-kanaal ongelooflijk veel te zien. Zijn video’s worden miljoenen keren bekeken, en dat beïnvloed jonge mensen wereldwijd. In Australië is er zelfs een onderwijscrisis ontstaan doordat er zoveel jongeren Andrew als rolmodel zien en daarnaar handelen. Van de schoolgaande jongens in Australië zegt 35 procent het eens te zijn met zijn vrouwonvriendelijke opvattingen. Een kwart ziet de influencer ook echt als rolmodel. Vrouwelijke docenten zeggen daar massaal hun baan op omdat het in de klas niet meer te handhaven is. Hoe zit dat in Nederland?
Er is nog geen specifiek onderzoek naar het percentage gedaan van jongeren die Andrew op een voetstuk hebben zitten. Wel meldt onderzoeker Djoeke Ardon van Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven aan NPO Radio 1 dat er genoeg reden is tot zorg. Djoeke: “We zien een vergelijkbare trend onder vrouwen, ’the tradwive’ oftewel de traditionele vrouw. Dat gaat ook over dezelfde soort strikte ideeën over vrouwelijkheid en mannelijkheid. Daar is op zich niks mis mee, maar wel als het voortkomt uit het idee dat het de natuurlijke rol van vrouwen is.” Hier meer: