Het weer begint weer langzaamaan aan te trekken en de dagen worden warmer en langer. Dat betekent natuurlijk dat het tijd is om het terras op te gaan. Nederlanders zijn behoorlijke terrasgangers en bij de eerste zonnestraaltjes zien we dan ook al dat de terrassen volstromen. Wie uiteten gaat of een drankje doet op een terrasje in de stad krijgt aan het einde van de avond natuurlijk de rekening. Hierop staat in Nederland niets anders dan precies dat wat je gegeten hebt of gedronken. In het buitenland zit daar vaak een verplichte fooi in. Bijvoorbeeld in Amerika, daar zit de fooi van vaak 15 tot 20 procent in de rekening berekend. Dat is daar nodig omdat de medewerkers vaak niet genoeg verdienen om rond te kunnen komen. In Nederland is dat anders.
Hoeveel fooi geven is gebruikelijk op het terras in Nederland?
Edwin Vlek van FNV Horeca meldt aan het AD: “Het horecapersoneel [In Nederland] krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is, net zoals vroeger, een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje.” In Nederland zou je dus rond moeten kunnen komen met je salaris in de horeca. Toch is een extraatje altijd fijn. Echter is pinnen steeds gebruikelijker waardoor fooien steeds kleiner worden. Je zegt bij pinnen bijvoorbeeld al nooit meer: “Hou het wisselgeld maar!” Vroeger kon je een rekening van 8 euro krijgen, met een tientje betalen en zeggen: “Laat de rest maar zitten!” 2 euro fooi, 25% dus. Tegenwoordig rekenen we bij het pinnen uit hoeveel fooi we geven. Afhankelijk van het bedrag is dit vaak 5 tot 10% in Nederland. Hoe hoger het bedrag, hoe lager het percentage aan fooi vaak is. Bij alleen een drankje is volgens Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau, naar boven afronden al genoeg. Het mag dus, het hoeft niet: