Carrière van scheidsrechter die Nederland tegen Engeland floot ten einde vanwege fluitgeweld!

Felix Zwayer is de scheidsrechter die de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland in de halve finale mocht fluiten. Op voorhand was er al behoorlijk wat kritiek op deze scheids, hij zou in het verleden aan matchfixing gedaan hebben. In 2005 was Zwayer namelijk betrokken bij het matchfixing-schandaal rond de 2e Bundesliga-scheidsrechter Robert Hoyzer, die steekpenningen aannam om verschillende wedstrijden te regelen die hij leidde. Zwayer assisteerde hem in een wedstrijd en accepteerde een steekpenning van 300 euro om kritieke scènes voor Wuppertaler SV te vermijden.

Daarbij zijn er online nog veel meer discutabele beslissingen te vinden die deze scheids op het veld gemaakt heeft. Onder andere bij PSV. De wedstrijd tussen Real Sociedad en PSV in de Europa League zou door PSV zijn verloren door discutabele beslissingen van deze scheids. Dit zou zijn omdat de hoofdcoach van PSV destijds, Roger Schmidt, in het verleden al een opmerkelijke aanvaring met deze scheids gehad heeft.

Scheidsrechter van Nederland – Engeland mogelijk klaar met scheidsen!

Het fluitgeweld van deze scheids tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Engeland is veel besproken in de voetbalwereld. De penalty die Engeland kreeg wordt achteraf onofficieel als ongeldig gezien wat een héél andere uitkomst had kunnen bieden voor Nederland. Verschillende voetbalsites melden dat Zwayer nu op de ‘zwarte lijst’ van de UEFA is komen te staan. Iets wat zijn toekomst in grote wedstrijden ernstig kan beïnvloeden.

Ook vanuit Engeland is er kritiek op de scheids en dat zijn beslissing betreft de penalty ongehoord zou zijn. Bas Nijhuis, een ervaren Nederlands scheids, meldt: “Een beetje ophef is vaak genoeg om een scheidsrechter uit de roulatie te halen. Het is de weg van de minste weerstand; niemand wil gedoe.