Op WhatsApp zijn steeds meer oplichters actief. Een veelvoorkomend voorbeeld van oplichting via deze app zijn boefjes die zich voordoen als zoon of dochter. Ze sturen iemand een appje waarvan ze weten dat ze kinderen hebben, soms gokken ze ook, en zeggen een nieuw nummer te hebben. Wanneer je er niets achter zoekt, dan geloof je natuurlijk wat je zoon of dochter zegt. Vervolgens laten ze weten dat ze een “klein probleempje” hebben en of je even kunt helpen. Met een nieuwe telefoon kunnen ze nog niet bij hun internetbankieren. Daarom de vraag of jij 2 of 3 facturen even wil voorschieten die héél toevallig precies vandaag voldaan moeten worden. Meestal gaat het dan niet om 3 tientjes maar vaak om duizenden euro’s.
Locatie achterhalen van WhatsApp-oplichter
Maar er zijn manieren om erachter te komen wie of waar de oplichter precies is. We zagen eerder al een slimme vader die met een handig babbeltje het vertrouwen wint van het boefje die heb probeert op te lichten. Onder deze alinea kun je de link naar dat prachtige gesprek vinden. Oplichters werken gewoonlijk niet vanaf hun eigen telefoon of eigen internet, niet te traceren dus, zou je denken. Website ‘Sitcon.nl’ legt uit hoe je de locatie kunt achterhalen: “U kunt een locatie achterhalen wanneer er op een link wordt geklikt en hier toestemming voor gegeven wordt. Met zogenaamde Cell Tracker software is dit mogelijk, via het internet zijn hier tal van tools voor te vinden. Houd er rekening mee dat niet iedereen hier intrapt en u slechts eenmaal een GPS locatie ontvangt. Wanneer u opnieuw een GPS locatie nodig heeft, dient dit opnieuw gevraagd te worden (via een anoniem bericht).”
Zie ook: WhatsApp-oplichter genadeloos in de kraag gevat door slimme vader!
Hoe gaat dat in zijn werk?
In onderstaande video kun je precies zien hoe je de locatie van iemand via WhatsApp kunt achterhalen. Je kunt een link creëren waarmee je het IP-adres kunt achterhalen, aan de link is overigens niets geks te zien waardoor je door de mand kunt vallen. Vervolgens kun je met dat IP-adres de precieze locatie van het boefje achterhalen door middel van de lengte-en breedtegraad. Deze lengte-en breedtegraad kun je heel simpel invoeren op Google Maps. Vervolgens kun je zelfs zien op welk huisnummer het boefje zich bevindt. We raden het af om zelf langs te gaan natuurlijk, maar wanneer je een screenshot naar het boefje stuurt schrikken ze zich vast het lazerus, ook wat waard!
Voorkom oplichting
De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:
- Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
- Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
- Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
- Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
- Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl‘