WhatsApp-oplichter krijgt foto van “moeder”, gesprek valt in één klap stil!

WhatsApp-oplichters, ze bestaan nog steeds. Al een paar jaar is het een soort hype onder kansloze gasten om via een omweg ouderen te appen en te vragen om geld in de naam van hun zoon of dochter. Deze oplichters geven eerst aan dat ze hun zoon of dochter zijn (wat ze soms wél uitgezocht hebben) en vervolgens geven ze aan een nieuwe nummer te hebben. De oude is vaak stuk of gestolen. het toevallige is dat ze vervolgens altijd een paar facturen open hebben staan die ze precies die dag moeten betalen. Het zijn soms facturen van enkele duizenden euro’s waar je als bezorgde moeder of vader toch wel even van schrikt. Vaak schrikken mensen er zó van dat ze er niet bij stil staan dat dit iemand is die ze voor de gek houdt. Ze maken het over via een toegestuurd linkje en zien hun geld nooit meer terug.

Die is wel érg vroeg met WhatsApp!

Het is sindsdien ook een hype om deze droeftoeters flink voor de gek te houden. Je kunt er eentje bijvoorbeeld ellendiglang aan het lijntje houden en zo zijn halve dag verspillen aan hoop op een paar euro’s. Ook zijn er mensen die wat verder gaan en trucjes hebben om de oplichter op te sporen tijdens het chatten. Via de onderstaande link zie je hoe iemand dat precies heeft gedaan. We kunnen je vast vertellen dat dat boefje het aardig benauwd heeft gekregen. Maar de mom-to-be in de onderstaande chat kreeg zelfs een appje van haar zoon of dochter uit de baarmoeder:

Zie ook: WhatsApp-oplichter genadeloos in de kraag gevat door slimme vader!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl