WhatsApp-oplichter krijgt de schrik van zijn leven na sturen van phishing-link!

WhatsApp-oplichters zijn er in verschillende vormen. De een probeert je via een gesprek te laten denken dat je met je dochter of zoon aan het praten. De oplichter doet dan alsof hij of zij in de penarie zit en direct een flink bedrag nodig heeft om bijvoorbeeld een boete te kunnen betalen. Dit is in de voorgaande jaren behoorlijk problematisch geweest. Duizenden ouderen zijn op deze manier duizenden euro’s kwijtgeraakt. Echter weten de meeste mensen van deze sluwe trucjes wel af, oplichters moeten dus sluwere trucjes verzinnen om aan geld te komen. Eén van deze manieren is phishing. Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website. om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer.

WhatsApp-oplichter heeft de verkeerde voor zich!

Voorheen zagen we dit voornamelijk via sms-jes gebeuren die van je bank lijken te komen. Er wordt dan gedaan alsof je snel moet inloggen om je saldo op je bank veilig te stellen waarna de oplichters jouw inloggegevens hebben. Echter gebeurt dit tegenwoordig ook vaak via de chat. Er wordt dan ingespeeld op nieuwsgierigheid. De ene oplichter is er wat beter in dan de andere oplichter. De volgende oplichter dacht een onbekend nummer te kunnen lokken met een link: “Mijn zus is op zoek naar een gentleman-vriend.” Wie er in godsnaam op deze link zou klikken om daar vervolgens zijn gegevens achterlaten weten we niet. Echter gokken we wel dat dit niet helemaal de bedoeling was van de oplichter:


Via Dumpert

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl