Whatsapp-oplichter krijgt de schrik van zijn leven na toegestuurde video!

Oplichting via WhatsApp is nog altijd een groot probleem in Nederland. Hoewel veel mensen al van het bestaan weten worden de oplichters steeds een stukje slimmer en passen hun trucjes aan. De oplichters doen er alles aan om jou te laten denken dat ze iemand anders zijn, bijvoorbeeld een zoon of dochter. De oplichters richting zich vaak op oudere mensen met kinderen. Er wordt ingespeeld op het slachtoffer door bijvoorbeeld te zeggen dat er haast mee gemoeid is om een geldbedrag over te maken. Dit vanwege een openstaande betaling die ‘vandaag nog’ afgelost moet worden om bijvoorbeeld een boete te voorkomen. Ouders schieten hierdoor soms lichtelijk in paniek en maken geld over zonder er verder bij na te denken. Vanwege verschillende omstandigheden kan hier doro de politie vaak weinig tot niets aan gedaan worden. In veel gevallen ben je het geld gewoon kwijt.

WhatsApp-oplichter heeft de verkeerde uitgekozen!

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van de praktijken van oplichters. Het aantal oplichtingen via de welbekende chatdienst is behoorlijk afgenomen Desondanks gebeurt het nog steeds en zijn er nog steeds mensen die in deze trucjes trappen. Gelukkig hebben we mensen als Kees van der Spek om dit soort boefjes te kunnen vangen. Ook zijn er sluwe manieren om de oplichter zélf terug te pakken door bijvoorbeeld zijn of haar locatie te traceren. De volgende oplichter heeft zijn slachtoffer via Marktplaats gevonden en verkoopt zogenaamd een dure cameralens voor 1.550 euro. Het ‘slachtoffer’ heeft daarom maar even de hulp van Kees ingeroepen om zijn oplichter eens even flink de stuipen op het lijf te jagen:


Via SGXL

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl