Via WhatsApp zijn er steeds meer boefjes actief die op jouw geld uit zijn. Op de een of andere manier weten ze gegevens van je te achterhalen zoals de namen van je kinderen. Ze sturen vervolgens een berichtje naar je toe met de melding dat ze een nieuw nummer hebben en dat de oude weg mag. Veelal zijn de ongeduldig en gaan ze gelijk over op zaken. Er moet namelijk altijd wel één, twee of drie factuurtjes worden betaald. En het liefst vandaag uiteraard. Wanneer je er in trapt krijg je een linkje of wat betaalgegevens waar het bedrag heen moet, en je zult je geld nooit meer terug zien. Maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die deze smerige praktijken doorhebben. Zoals onderstaande vader.
WhatsApp-oplichter trapt in slim trucje
Deze papa is namelijk niet op zijn achterhoofd gevallen en kwam zelf met een aardig babbeltje terug om het vertrouwen van het boefje te winnen. Even zeggen dat je voor een nieuwe auto aan het kijken bent, een zogenaamd linkje daarvan opsturen en hoppa, je hebt de locatie. Juist, dit boefje is genadeloos in de slimme trucjes van deze papa gestonken:
Zie ook: 13 heerlijke antwoorden om een WhatsApp-oplichter direct de mond te snoeren!
Voorkom oplichting
De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:
- Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
- Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
- Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
- Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
- Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl‘