We zagen eerder vandaag al een foto uit een WhatsApp-groep voorbij komen. Dit was een zogenaame Buurtapp waarin alle mensen uit een straat bij elkaar in één chat zitten. Dit doen ze om de buurt veilig te houden en op deze manier informatie met elkaar uit te wisselen. Een soort vriendengroep zonder dat je vrienden bent met elkaar laten we maar zeggen. ZO nu en dan komt er wat informatie voorbij waar je wel wat aan kunt hebben. Zoals Mike die nietsvermoedend op de bank lag en dacht dat zijn zoontje al lang en breed lag te slapen. Hij kreeg toen deze foto doorgestuurd en zijn zoontje was er eventjes gloeiend bij kunnen we wel stellen. Maar niet iedereen neemt de buurtapp even serieus!
Trevor niet meer welkom in Buurt-WhatsApp!
Maar Trevor is het inmiddels wel een beetje zat dat Heleen van de overkant om van alles en nog wat een berichtje stuurt. Ook Henry en Mark nemen het groepsgesprek maar al te serieus. Dat weerhoudt Trevor er alleen niet van om eens even flink de spot te drijven met de rest van zijn buurt in de groepsapp. We gokken dan ook dat Trevor géén uitnodiging zal ontvangen voor de volgende buurtbarbecue. Over.
Zie ook: WhatsApp-oplichter genadeloos in de kraag gevat door slimme vader!
Voorkom oplichting
De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:
- Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
- Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
- Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
- Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
- Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl‘