Rien deelt zijn reacties op een WhatsApp-oplichter en Twitter ligt dubbel!

Je zou bijna denken dat het niet meer mogelijk is om in dit verhaal te trappen. Via WhatsApp krijg je een berichtje van je zoon of dochter die een nieuw nummer heeft. Vervolgens krijg je het bericht dat er een factuur betaalt moet worden maar dat je zoon of dochter niet bij de rekening kan vanwege de nieuwe telefoon. Vervolgens vragen ze om geld dat je naar een random rekeningnummer moet sturen. Je raadt het al, je bent je geld kwijt en de politie kan vrij weinig voor je doen. In 2019 en 2020 was dit een fenomeen héél vaak voorkwam en er werden hiermee miljoenen gestolen in totaal. Maar tegenwoordig weten mensen inmiddels wel wat voor boefjes hier achter zitten en die maken er een soort wedstrijdje van wie hun oplichter het gekst kan maken.

Hoeveel geduld heetf een WhatsApp-oplichter?

Rien heeft op Twitter een van haar mooiste creaties van zo’n gesprek met een oplichter gedeeld. We hebben al veel fijne gesprekjes met deze boefjes gezien maar dit is er toch wel eentje om in te lijsten moeten we bekennen. Gewoon je oplichter volledig negeren en een compleet slap ouwehoerverhaal gaan ophangen, heerlijk.

Zie ook: WhatsApp-oplichter keihard aangepakt door humoristische vader!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl