WhatsApp-oplichter keihard aangepakt door humoristische vader!

Oplichting via WhatsApp is in 2020 enorm gestegen. Gemiddeld weten boefjes pér oplichting zo’n 3000 euro te ontfutselen van hun slachtoffers. In de eerste zes weken van dit jaar werden er bijvoorbeeld 77 mensen opgelicht voor ruim 232.000 euro. Vorig jaar was de totale schadepost ongeveer 1 miljoen euro. Dit bedrag werd ontvangen van 353 slachtoffers, dat weet de NOS te melden. Een beetje rekenwerk laat dus zien dat we daar dit jaar ver overheen gaan. het aantal slachtoffers was in 2019 al verviervoudigt ten opzichte van 2018, een groeiende trend dus.

WhatsApp-boef krijgt te maken met.. bami!

Maar gelukkig zijn er nog genoeg mensen die wél zo nu en dan op het internet zitten. We zien namelijk om de haverklap de meest geniale gesprekken voorbij komen met deze oplichters waarin ze behoorlijk te kakken gezet worden. Onderstaande vader had gelukkig snel door dat hij die 2450,77 euro beter in zijn eigen zak kon houden. Niet dat er veel soeps in zijn beurs zat:

WhatsApp
WhatsApp
WhatsApp

Veilig bankieren

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl’