Geweldig: Slimme vader weet WhatsApp-oplichter met één foto de mond te snoeren!

WhatsApp-criminelen zijn nog steeds vollop bezig om slachtoffers te vinden. De media geeft er maar al te vaak aandacht aan zodat steeds meer mensen weten wanneer je een berichtje moeten wantrouwen. De meest voorkomende truc op de app is dat boefjes zich voordoen als zoon of dochter in de problemen. Ze geven dan aan dat er één of meerdere facturen moeten worden betaald. Het gaat dan vaak om duizenden euro’s die even overgemaakt moeten worden, diezelfde dag. Er zijn bezorgde ouders die dat uit paniek voor hun zoon of dochter doen en het geld nooit meer terug zullen zien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je zo’n berichtje krijgt.

Vader houdt het kort met WhatsApp-oplichter!

Je kunt het nummer uiteraard direct doorspelen aan de politie. Maar je hebt ook mensen die zoveel mogelijk tijd verdoen van het boefje door enorm lange verhalen op te hangen over wat ze aan het doen zijn om een beetje tijd te rekken. Je hebt mensen die er alles aan doen om de boef zélf te achterhalen. En je hebt mensen die al zovaak een berichtje hebben gehad dat ze het zo snel mogelijk proberen af te kappen:

Zie ook: Paul heeft écht een nieuw nummer, moeder vertrouwd WhatsApp niet!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl