Paul heeft écht een nieuw nummer, moeder vertrouwd WhatsApp niet!

Oplichting via WhatsApp is een probleem dat steeds vaker voorkomt. Vorig jaar is het aantal oplichtingen via dit kanaal als verviervoudigd en het eerste kwartaal van 2020 was er al net zoveel schade als in heel 2019. De truc om je voor te doen als zoon of dochter is dus steeds populairder bij criminelen. Maar gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van deze praktijken. Wanneer je dus een berichtje krijgt van je zoon of dochter op een nieuw nummer, altijd even bellen of langsgaan om het te verifiëren. Weet je zeker dat je niet opgelicht zal worden. Sommige mensen houden de oplichters extra lang aan het lijntje om een beetje te grappen. Andere zijn zó paranoïde dat ze geen enkel berichtje meer zullen vertrouwen. Zo’n ‘iemand’ is de moeder van Paul, Ingrid!

WhatsApp-oplichters kunnen Ingrid niets maken!

Paul heeft namelijk écht een nieuw nummer en komt zijn huis niet meer in. Gelukkig is zijn moeder thuis, die kan wel even open doen. Maar Ingrid is bang dat degene achter het gesprek haar bankrekening zal plunderen wanneer ze de deur open doet. Ingrid besluit dus maar om een schokkende foto naar dat “snotjoch” te sturen om hem eens goed op zijn plek te zetten:

Zie ook: WhatsApp-oplichter keihard aangepakt door humoristische vader!

WhatsApp

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl’