WhatsApp-oplichters proberen collega van Kees van der Spek op te lichten en worden gepakt!

WhatsApp-oplichters bestaan nog altijd. Dat zijn mensen die zich voordoen als zoon of dochter van vaak oudere mensen. Deze oplichters kopen vaak lijsten telefoonnummers van oudere Nederlanders waardoor de kans groot is dat ze kinderen hebben Ze sturen deze mensen dan een berichtje op WhatsApp met de vermelding dat ze hun telefoonnummer hebben gewijzigd. Wanneer blijkt dat deze mensen het geloven gaan ze verder met hun verhaal. Ze vertellen dan bijvoorbeeld dat ze plots een grote rekening hebben gekregen die ze zelf niet 1, 2, 3 kunnen betalen. Je raadt het al, daar hebben ze de hulp van hun ‘ouders’ bij nodig.

Wanneer deze oplichters het vertrouwen van hun ‘ouders’ hebben komt een betaalverzoekje. Dit gaat vaak om duizenden euro’s, bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop of een andere rekening die héél snel betaald moet worden. Ouders schieten vaak in paniek waardoor ze geld overmaken via het toegestuurde linkje. Ze vertrouwen het vaak, ze denken immers dat ze met hun zoon of dochter spreken. Wanneer het geld is overgemaakt wordt je nummer geblokkeerd en kun je vaak niets anders dan aangifte doen. Het pakken van deze oplichters is vaak lastig, het geld gaat vaak via een derde persoon en het opsporen van de identiteit blijkt ook lastig te zijn.

WhatsApp-oplichters krijgen met Kees van der Spek te maken!

Maar, wanneer je dan een collega van Kees van der Spek probeert op te lichten ben je natuurlijk zwaar de sjaak. Kees heeft zijn technologische snufjes wel bij de hand en wanneer de tante van zijn collega dan een appje krijgt van oplichters schiet hij gelijk in actie. Via een toegestuurd linkje waaruit zou moeten blijken dat de betaling gedaan is weet Kees in de telefoon van de oplichters te komen. Er is natuurlijk nooit een betaling geweest, maar Kees kan nu via de camera van de oplichters precies zien wie het zijn.

Kees heeft gelijk de politie erbij geroepen en die zijn met 5 man sterk met Kees meegekomen. Aan de hand van de foto’s die Kees heeft gemaakt met de selfiecamera van de oplichters weten ze precies hoe de jongens eruit zien. Ook heeft Kees de exacte locatie van de jongens weten te achterhalen. Ze zitten met zijn drieën nietsvermoedend in een restaurant wanneer Kees plotseling binnenkomt met een cameraploeg en een handvol politieagenten. Heerlijk, die zijn er gloeiend bij:

@sst.ranger

♬ origineel geluid – StrAnger

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl