Keiharde klap voor Akwasi heeft grote gevolgen: ‘Einde verhaal voor Omroep ZWART!’

Akwasi is in het begin van zijn carrière voornamelijk bekend geworden als rapper waar hij behoorlijk succes geboekt heeft met Zwart Licht. Inmiddels staat de rapper meer bekend als voorvechter tegen racisme in Nederland. In 2020 heeft de rapper Omroep Zwart opgericht, samen met filmregisseur Gianni Lieuw-A-Soe. Omroep ZWART is een omroepvereniging die sinds 1 januari 2022 deel uitmaakt van het Nederlands publiek omroepbestel. Het doel van de omroep is om inclusieve programma’s te maken met nieuwe mensen. Daarbij wordt gedacht aan onder meer een andere huidskleur, voorkeur, afkomst, geaardheid, achtergrond of beperking. De omroep werkt op bepaalde gebieden samen met BNNVARA. Echter is het voor een omroep van belang om een bepaald aantal leden te hebben.

Ooit had Omroep ZWART ruim 50.000 leden. Echter meldt Akwasi een desastreuse gebeurtenis: “Rond de 30 duizend. Voornamelijk door een systeemfout zijn er na het eerste jaar veel automatische uitschrijvingen geweest. Die proberen we nu terug te halen. Maar er zijn ook opzeggingen geweest vanwege financiële redenen.

Akwasi vreest voor voortbestaan van Omroep ZWART!

Voor het voortbestaan van Omroep ZWART heeft de omroep eind 2025 maar liefst 100.000 leden nodig. Dat zijn er dus 70.000 meer dan nu. Akwasi meldt: “Ja, 50 duizend was enkel de drempel om het bestel in te komen. Als wij op 31 december 2025 geen 100 duizend leden hebben, dan is het over en uit. Dat zou heel erg zonde zijn. Het vertrek van BIJ1 uit de Tweede Kamer deed mij pijn. Toen ik opgroeide, had ik een BIJ1 in de Kamer en een Omroep ZWART in Hilversum nodig gehad, die mijn perspectief serieus namen. Met Omroep ZWART kunnen we Hilversum blijvend verrijken, ook door ons journalistiek meer te profileren. We zijn onze journalistieke stem aan het vinden en een journalistiek kernteam aan het bouwen. Ons hoofddoel is een intercultureel perspectief bieden op journalistiek.