Caroline Kaart op 88-jarige leeftijd overleden, een veelzijdige zangeres!

Caroline Kaart, geboren als Caroline Paterson Raitt Blackness was een Schots-Nederlandse opera-zangeres, presentatrice en zanglerares. Ze kwam in Nederland wonen aan het eind van de jaren vijftig, nadat ze getrouwd was met de elf jaar oudere tenor en toneelspeler Hans Kaart. Deze overleed echter al in juni 1963 na een mislukte ooroperatie in Lugano, Zwitserland. Kaart bleef in Nederland wonen en ging een muzikaal televisieprogramma presenteren, genaamd Een liedje met Caroline, dat geregisseerd werd door Willy van Hemert. Met hem is ze in 1969 getrouwd. Acht jaar later, in 1977, is ze weer van hem gescheiden, waarna ze weer de naam van haar eerste man ging voeren.

Caroline Kaart was veelzijdig

Als zangeres bleek zij zeer veelzijdig. Haar stem hield het midden tussen mezzosopraan en alt. Ze heeft opgetreden in de Royal Albert Hall tijdens een jubileumconcert voor koningin Elizabeth II, maar ze heeft ook in musicals meegespeeld, zoals Amerika Amerika (1982) van Jos Brink, waarin ze de rol van Rea de Vries-Rafalowitz speelde, en in 2002 in Blijvend applaus, waarin ze de rol speelde van Cecily. Ook stond ze erom bekend dat ze graag optrad met diverse koren, zowel kerk- als zeemanskoren.

Een eerbetoon

Daarnaast was ze jarenlang de vaste presentatrice van het populaire radioprogramma Klassiek met Caroline voor de AVRO op Radio 4. Dit deed ze samen met Joop Stokkermans, die haar met zacht pianospel begeleidde terwijl zij haar aankondigingen deed. In 2002 werd ze na 23 jaar door de AVRO, zeer tegen haar zin, vervangen. Ze hield zich nog bezig met het geven van zangles. In haar voormalige woonplaats Blaricum is de Stichting Caroline Kaart gevestigd, die de beoefening van podiumkunst bevordert. In 1982 werd ze ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Caroline Kaart overleed op 15 september 2020 in het Rosa Spier Huis in Laren, op 88-jarige leeftijd. MAX brengt in een speciale uitzending een eerbetoon aan Caroline Kaart. Met een overzicht van haar rijke oeuvre, bestaande uit fragmenten van optredens, musicals en interviews.