Willem Alexander is vandaag pas jarig en dat betekent dit jaar dubbel zoveel vergistoeristen!

Gedurende de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag. Toen Juliana de troon besteeg, werd het feest in 1949 verplaatst naar de geboortedag van de nieuwe koningin, 30 april. Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen en hem daarmee niet op haar verjaardag, 31 januari, te vieren. Ze deed dit om haar moeder te eren. Een bijkomende praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag het weer te koud zou zijn voor een grootschalig buitenevenement. Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd op de verjaardag van koning Willem-Alexander, 27 april.

Wanneer de feestdag op een zondag valt, wordt deze een dag verschoven. Tot 1980 werd 30 april dan op maandag 1 mei (de Dag van de Arbeid) gevierd. Sinds 1980 wordt in zulke gevallen de dag vervroegd, dus naar de zaterdag. Dit was voor het eerst het geval in 1989. Ook Koningsdag wordt in dit soort gevallen vervroegd naar zaterdag, 26 april. Direct in 2014 was dit al het geval. De tweede keer dat dat gebeurde was in 2025. Dat is dus de reden dat het gisteren Koningsdag was en niet vandaag of morgen.

Dubbel zoveel vergistoeristen dit jaar!

Zoals we allemaal weten hebben we ieder jaar vergistoeristen in Amsterdam die nog op 30 april gekleed in het oranje Amsterdam Centraal uit komen lopen. Die hebben dus nog een Lonely Planet of een ANWB boekje van 11 jaar of ouder in de kast liggen. Echter is het dit jaar dus dubbel vergissen aangezien Willem Alexander vandaag pas jarig is (gefeliciteerd Willem!) en niet gisteren. En wanneer Britse krantjes dan ook nog foutieve informatie geven, dan is het helemaal feest. Of dus niet natuurlijk: