WhatsApp-oplichter door het dolle heen: ‘Winston belt net aan, we zijn rijk!’

Wanneer je benaderd wordt door een oplichter op WhatsApp dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Eerst is het natuurlijk zaak dat je de oplichting kunt herkennen. Veel oplichters op de chat doen zich voor als jouw zoon of dochter, mits je die hebt natuurlijk. Vervolgens schetsen ze een probleem waarvoor ze geld nodig hebben, zo snel mogelijk. Het gaat vaak om een nieuwe laptop en schoolboeken, iets waarvoor iedere ouder meestal wel wil betalen mits ze dat kunnen natuurlijk. Vervolgens sturen ze een linkje waar je de betaling kunt doen en dan zijn ze foetsie. De politie is vaak onderbezet waardoor ze dit soort criminelen niet kunnen pakken. Ook zijn deze oplichters moeilijk te pakken omdat ze het geld nooit naar hun eigen rekening laten sturen.

WhatsApp-oplichter plots 10.000 euro rijker, of toch niet?

Dus wat kun je doen? Je kunt de politie inschakelen, iets wat je eigenlijk altijd moet doen. Het nummer zal opgeslagen worden en de politie kijkt zeker of er iemand te traceren valt. Maar daarvoor kun je uiteraard ook nog van alles doen. In plaats van direct blokkeren kun je ook even de tijd van de oplichter verdoen met een leuk verhaal. Het is dan natuurlijk extra leuk wanneer je de shcijn ophoudt dat de oplichter zijn geld gaat krijgen, misschien zelfs meer. Deze ‘moeder’ wist haar oplichter zelfs te overtuigen dat op het moment van het gesprek Winston Gerschtanowitz van de Postcode Loterij langs is gekomen: “We hebben 116.000 euro gewonnen!” Deze oplichter is helemaal binnen, denkt hij!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl