WhatsApp-oplichters, ze bestaan nog steeds. Blijkbaar zijn er nog genoeg mensen die in de babbeltrucjes van deze boefjes op WhatsApp trappen om deze praktijken voort te blijven zetten. Maar des te meer we dit soort heerlijke berichten blijven delen, des te meer mensen hiervan op de hoogte zijn. Oplichters die vias deze app jouw geld afhandig proberen te maken gebruiken “slimme” trucjes. Ze doen zich voor als een familielid, vaak zoon of dochter, en zeggen een nieuw telefoonnummer te hebben. Een klein babbeltje later en ze laten weten een factuur niet te kunnen betalen die ze wel vandaag moeten aflossen. Of jij dus maar even kunt helpen met het betalen hiervan.
WhatsApp-oplichter heerlijk beet genomen!
Natuurlijk zie je dit geld en je “zoon” of “dochter” nooit meer terug wanneer je hierin trapt. Het is voor de politie vaak té moeilijk om erachter te komen wie dit boefje is geweest omdat het geld vaak via tussenpersonen weggesluisd wordt. Gelukkig zijn er ook mensen die ze een rottig dag geven. Bijvoorbeeld door ze de godganse dag bezig te houden op de app om ze vervolgens te laten weten welk beroep zijn moeder beoefend om dit geld bij elkaar te sprokkelen.
Zie ook: Zó weet je binnen 30 sec. de exacte locatie van een WhatsApp-oplichter!
Voorkom oplichting
De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:
- Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
- Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
- Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
- Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
- Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl‘