Het wordt deze WhatsApp-Oplichter wel héél makkelijk gemaakt: “Of nee, toch niet!”

WhatsApp-oplichters zijn nog steeds erg actief. Hoewel steeds meer mensen op de hoogte zijn van de sluwe trucjes van deze criminelen is er schijnbaar nog een “markt” voor om toch nog de hele dag mensen te appen met “Hé pap/mam, ik heb een nieuw nummer!“. Voornamelijk oudere mensen willen hier nog weleens intrappen. De oplichters spelen vaak in op de gevoelens en empathie van ouderen die graag hun “kinderen/kleinkinderen in nood” willen helpen. In de meeste gevallen met het betalen van een factuur zoals we allemaal wel vaker hebben gezien. Maar omdat er steeds meer mensen op de hoogte van zijn, komen er ook steeds meer hilarische gesprekken naar voren waarbij de oplichter in de maling genomen worden.

Pap loopt vast op de zaken vooruit met WhatsApp-oplichter!

Deze “pap” heeft schijnbaar al meerdere appjes van verschillende oplichters gehad en liep vast op de zaken vooruit. Want waarom wachten op al dan gepraat over facturen en internetbankieren dat niet werkt of een nieuwe telefoon waar nog geen internetbankieren op staat. Nee, gewoon: “Hoi dochter met nieuw nummer hier heb je 2000 euro!” en klaar is Kees!

Zie ook: Zó weet je binnen 30 sec. de exacte locatie van een WhatsApp-oplichter!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl