Zo maak je WhatsApp-oplichter woest: ‘Je krijgt het geld onder één voorwaarde…’

Wanneer je tegenwoordig een berichtje op WhatsApp krijgt van je zoon of dochter kun je maar beter eerst even met ze bellen. Tenminste, wanneer ze je plots met een nieuw nummer appen omdat ze een nieuwe telefoon hebben gekocht. 10 op de 10 keer is dit namelijk een oplichter die je geld afhandig wil maken. Ze vragen gewoonlijk dan of je ze even kunt helpen met het voorschieten van een paar rekeningen. Ook laten ze meestal weten dat er haast bij is, want die facturen moet persé diezelfde dag nog afgehandeld worden. Het eerste kwartaal van dit jaar, 2020, is op deze manier al ruim 1 miljoen euro afhandig gemnaakt door dit soort boefjes. Dat is net zoveel als het gehele jaar 2019. Dat betekent dus dat deze vorm van oplichting flink in opmars is.

WhatsApp-oplichter gaat zelf aangifte doen?

Maar gelukkig zijn er genoeg mensen die deze sluwe en smerige trucjes kennen. Blokkeren is natuurlijk altijd een goede optie, maar je kunt natuurlijk ook even met ze “spelen”. De volgende zogenaamde vader die een berichtje kreeg van zijn zogenaamde zoon dacht daar nét zo over. Hij besloot om eens even te kijken hoever zo’n boefje wil gaan voor zijn centjes. Nou, er zit dus wel een grens aan zo te zien:

Zie ook: Paul heeft écht een nieuw nummer, moeder vertrouwd WhatsApp niet!

WhatsApp

Voorkom oplichting

De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

  • Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
  • Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
  • Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
  • Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
  • Bij twijfel: bel uw bank.

Via ‘veiligbankieren.nl’