Nederlandse transvrouw Noa-Lynn van Leuven schrijft geschiedenis op WK Darten!

Noa-Lynn van Leuven heeft zich gekwalificeerd voor het PDC World Darts Championship. Noa-Lynn is een Nederlandse transvrouw en heeft zich hiermee als eerste Nederlandse vrouw gekwalificeerd voor het WK Darten en schrijft hiermee geschiedenis. Het feit dat Noa-Lynn transgender is wekt echter al een behoorlijke tijd ergernis op bij fans en mede-darters. Zelfs Nederlandse ploeggenoten zijn eerder dit jaar al opgestapt vanwege de deelname van Noa-Lynn.

De 50-jarige Nederlandse dartster Anca Zijlstra en de 33-jarige Aileen de Graaf zijn eerder dit jaar uit het Nederlandse vrouwenteam gestapt. De ploeggenoten wilden namelijk geen ploeg vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven. Van Leuven heeft al meerdere overwinningen op haar naam staan. Op 23 maart 2024 won Van Leuven voor het eerst een toernooi op de PDC Women’s Series. Niet eerder zegevierde een Nederlander op zo’n event.

Nederlandse transvrouw Noa-Lynn van Leuven verovert dartwereld!

Zijlstra gaf destijds aan: “Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan.Van Leuven liet destijds weten: “Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben.

Van Leuven’s prestaties in 2024 zijn behoorlijk indrukwekkend te noemen. Ze heeft al vier titels op haar naam staan in de PDC Women’s Series en drie keer de tweede plaats behaald. Haar overwinning op Greaves versterkt haar positie in de ranglijst, waar ze momenteel op de tweede plaats staat, net achter Greaves. Het lijkt er dus op dat Van Leuven hard op weg is om die nummer één plek te veroveren en niet iedereen is het daar mee eens. De beelden van haar verovering: