De oorzaken en gevolgen van klimaatverandering is iets waar veel mensen niet helemaal op één lijn bij zitten. De CO2-uitstoot van álles wat mensen doen moet drastisch omlaag en daar worden behoorlijk strenge maatregelen voor genomen. Overheden willen in 2050 klimaatneutraal zijn waardoor er nu al van alles moet veranderen. Echter lijken we vaak van de regen in de drup te vallen. We moeten meer elektrisch rijden maar elektrische auto’s produceren zorgt weer voor gigantisch veel uitstoot en heeft andere nadelen. Minder de auto pakken maar de trein, maar de treinkaartjes zijn inmiddels zo duur dat het voordeliger is om te rijden. We kunnen wel even doorgaan.
De overheid wil ook graag dat eetgewoontes van de bevolking anders wordt. Zo moeten mensen minder vlees moeten eten. Uit berekeningen blijkt dat de gemiddelde broeikasgasuitstoot van voeding op een dag dat mensen vlees en zuivel consumeren gelijk staat aan 5,2 kilo CO2-uitstoot. Dat zou ruim twee keer zoveel zijn als de uitstoot op een dag waarop mensen geen vlees of zuivel gebruiken.
CO2-uitstoot bij ieder gerecht vermeld in de Albert Heijn
De tijd waarin je je een groen mens voelde wanneer je al papier en plastic van elkaar scheidde is dus inmiddels wel voorbij. Het wordt steeds ingewikkelder en daarom heeft de Albert Heijn een maatregel genomen. Wanneer je tegenwoordig een gerecht wil maken kun je natuurlijk kiezen om er gewoonweg géén vlees in te gooien. Maar ook dat blijkt niet meer genoeg te zijn, we moeten tegenwoordig bij élke hap bewust zijn van de uitstoot die daarbij komt kijken wanneer het aan de Appie ligt.
De Albert Heijn heeft tegenwoordig in hun magazines waar je gerechten uit kunt halen bij ieder gerecht staan voor hoeveel uitstoot dat gerecht heeft gezorgd. Wil je bijvoorbeeld de zomerse bowl met parelcouscous, halloumi en aarbeiendressing eten? Nee, dat heeft véél teveel uitstoot. Wanneer het aan de Appie en jouw schuldgevoel ligt eten we voortaan iedere dag gewokte tofu met bimi en rijst. Ja, echt waar: