Het is de laatste tijd steeds meer een ding geworden, het behoren tot een bepaalde generatie en de benaming daarvan. Wanneer je een boomer, geboren tussen 1941 en 1955tegenkomt dan is het vooroordeel vaak dat ze niets van moderne technologie weten en bijvoorbeeld niet ‘ruimdekend’ zijn. Dan heb je natuurlijk nog Generatie X, die worden vaak ook aangeduid als boomers, die zijn geboiren tussen 1956 en 1970. De ‘Xennials’ zijn geboren tussen 1971 en 1985, nog opgegroeid zonder het internet, als laatste generatie. Dan krijg je de generatie Y, ook wel de Millennials, de eerste generatie die deels opgegroeid is mét internet en ze dragen korte ballerina sokjes. Dan de Generatie Z, die leven voor het internet, Instagram en TikTok.
Een hoop generaties die allemaal op een totaal andere manier zijn opgegroeid. Het grootste verschil zit ‘m in het internet. Dat heeft namelijk veel in het leven verandert. Social media, telefoons en de kijk op hoe iemand moet leven. Hard werken zit er volgens veel mensen voor Generatie Z niet in, die willen snel en makkelijk rijk worden. Bijvoorbeeld door lekker influencer te worden. Dat blijkt vaak te botsen op de werkvloer, zeker wanneer Generatie Z combineert met Boomers.
Won Yip sloopt Gen Z-expert!
‘Gen Z-expert’ Laura Bas bij Radio 1 is zelf een Gen Z’er en zegt dat volgens onderzoek juist deze generatie meer werkt dan alle andere generaties in de leeftijd van 15 tot 25-jarige. Van Gen Z zou er volgens deze expert zou er in deze leeftijdsklasse namelijk maar liefst 77 procent een (bij)baan hebben. Dat zou veel hoger liggen dan alle andere generaties toen ze diezelfde leeftijd hadden. Tijd om een van de grootste horecaondernemers in Nederland te bellen, Won Yip.
Won Yip heeft niks met Gen Z’ers: “Er is een verschil tussen aanwezig zijn en werken. We herkennen allemaal het beeld dat, als je ergens een winkel binnenloopt, dat dan iemand op z’n telefoon zit. Dat is echt geen werken. Die zijn niet hun baas aan het appen. Je ziet in cijfers dat de productiviteit afneemt. Je kunt naar de Kamer van Koophandel gaan en in twintig minuten ben je ondernemer. Het aantal faillissementen neemt ook toe.” Het gesprek: