Op de Veluwe: Gigantisch Edelhert geeft roedel wolven er snoeihard van langs!

De wolf is alweer een paar jaar terug in Nederland en er is steeds vaker afkeer naar het dier. In 2015 werd de eerste wilde wolf in Nederland gespot en dat roept natuurlijk veel vragen op, het is namelijk een groot roofdier. Boeren en veehouders in gebieden waar de wolf leeft hebben er vaak last van, ze doden namelijk schapen en ander vee. Inmiddels zijn er ook kinderen en honden aangevallen door wolven, onder andere op de Utrechtse Heuvelbrug. De wolf valt vrijwel nooit uit zichzelf aan, maar vaak om zijn jongen te beschermen. Een dilemma dus.

De overheid stelt echter dat de mens moet samenleven met de wolf. De wolf is teruggekeerd naar Nederland omdat zijn leefgebied elder kleiner werd of werd afgenomen, het is nu eenmaal noodzaak om hierheen te komen voor de wolf. In Nederland blijkt er jaarlijks een groot ’teveel’ aan onder andere edelherten. Dat komt omdat ze in Nederland lange tijd geen natuurlijke vijand hebben gekend. Die is met de komst van de wolf natuurlijk terug en dat levert soms bizarre beelden op.

Gigantisch edelhert heeft geen zin om op menu van wolven te staan!

Het ene edelhert is het andere edelhert natuurlijk niet. De een is flink, de ander enorm en weer de ander is gigantisch. Pas wanneer je er een van dichtbij ziet weet je hoe groot zo’n beest kan zijn. Toch staat ook het edelhert op het menu van de wolf, dat gaat echter vrijwel nooit zonder slag of stoot. En natuurlijk wordt zo’n gevecht niet altijd gewonnen door de wolf, een edelhert heeft vaak namelijk een flink gewei op zijn kop en harde hoeven om mee te trappen.

Frank Theunissen is boswachter Natuurmonumenten voor de gebieden van de beheereenheid Zuid Veluwe en IJsselvallei. Op zijn Twitter-account deelt hij regelmatig beelden die hij in zijn bossen maakt van wilde dieren. Frank plaatst wildcamera’s op die soms een paar weken blijven hangen. Hierdoor kunnen de dieren ongestoord hun gang gaan en dat levert schitterende beelden op. Sinds 2015 duiken er dus ook steeds vaker wolven op op zijn beelden. Dit keer heeft hij een gevecht tussen twee wolven die een gigantisch edelhert op het menu hebben staan. Het edelhert heeft zich niet laten pakken en flinke klappen uitgedeeld op beeld. Hoe het later is afgelopen weet Frank niet: