Ruud Gullit reageert prachtig op Oranjefans die als hem verkleed waren en geschminkt!

Ruud Gullit heeft eindelijk gereageerd op de Oranjefans die wereldwijs voor behoorlijk wat kritiek hebben gezorgd. Wat begon als een ludieke actie en een actie uit respect voor de prestaties van Gullit eindigde met talloze beschuldigingen van racisme. Humberto Tan heeft met Gullit gesproken over de actie en natuurlijk gevraagd wat hij er zelf van vindt. Humberto zelf i voorzitter van een stichting die strijdt tegen racisme en discriminatie in het voetbal. De aangewezen persoon natuurlijk om dit aan Gullit te vragen.

Humberto zegt dat hij de commotie ergens wel begrijpt: “Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt. Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon.

Ruud Gullit reageert op ludieke actie en voelt zich vereerd!

Gullit is het echter niet met de wereldwijde kritiek eens laat Humberto weten: “Hij zei: ‘Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.’ Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: ‘Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.’

Daan, één van de supporters die verkleed was als Gullit, heeft ook gereageerd: “De positieve reacties waren overweldigend. Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto. Helaas waren er enkele negatieve reacties online die disproportioneel veel aandacht kregen. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen kwaad in ons zit. We wilden Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988. Laten we hopen dat het toernooi net zo goed eindigt als toen!” Hier meer: