Sonja Bakker is goed voor 20 miljoen maar geeft eigen moeder geen cent: ‘Nooit iets gehad!’

Sonja Bakker kun je kennen als de gevallen gewichtsconsulent en schrijfster. Haar publicaties over afslanken trokken in de jaren 2010 een groot publiek. Het volgen van haar adviezen werd vaak ‘sonjabakkeren’ genoemd. In latere jaren werd ze achtervolgd door beschuldigingen van plagiaat. Sonja gaf dat later ook toe. Op 19 september 2006 werd Bakker van plagiaat beschuldigd door haar collega Bea Pols. In haar boek Bereik je ideale gewicht! zou Bakker minstens twintig zinnen exact hebben overgenomen uit het in 2003 door Pols geschreven boek Afslanken en persoonlijke groei.

In de zomer van 2021 werd Bakker opnieuw het mikpunt van kritiek toen RTL Boulevard na een tip van een kijker maar liefst twintig copyright-inbreuken ontdekte op haar Instagram-account. Bakkers pagina, met op dat moment bijna tachtigduizend volgers, werd daarop door Instagram verwijderd. Verschillende recepten bleken vertaald uit het Engels en de bijgevoegde foto’s waren ook identiek, buiten kleine ingrepen zoals inzoomen of een kwartslag draaien. In september 2021 kondigde Bakker aan voor onbepaalde tijd te stoppen als schrijfster. Die stop duurde maar kort want in maart 2022 werd ze wéér beschuldigd van plagiaat, ditmaal door kookboekenschrijver Janneke Koeman, bekend van de Foodsisters.

Sonja Bakker deelt vermogen niet met haar moeder

Inmiddels is Sonja gestopt en vertrokken naar Ibiza. Haar vermogen, inclusief vastgoed, wordt geschat op 20 miljoen euro. Die hoeft dus nooit meer te werken. Moederlief Abeltje Boerstra heeft een boek geschreven over haar relatie met dochterlief Sonja. Die is niet zo best. In weekblad Weekend klapt Abeltje nu uit de school dat Sonja nooit haar rijkdom heeft gedeeld met haar: “Nee, ik heb nooit mogen delen in haar rijkdom. Eén keer, en dat was ook gelijk de laatste keer, mocht ik naar Ibiza komen en in haar huis slapen. Dat was het, ik heb nooit meegedeeld in haar vermogen. Maar dat was goed hoor. Ik bedoel, daar ben ik ook helemaal niet op uit. Dat geld doet me niks.

Ook is Abeltje nooit uitgenodigd voor de bruiloft van haar dochter: “Ik had mijn koffertje al gepakt om naar Ibiza te gaan. Maar nee, ik werd niet uitgenodigd. Mijn andere twee kinderen zagen mijn verdriet niet, die hadden vooral zin om te gaan. Op dat moment ben ik in elkaar gezakt.Abeltje hoeft geen moeder-dochter relatie meer: “Ze mag binnenkomen, maar een relatie zit er niet meer in, daarvoor is er te veel gebeurd. Ik kies nu voor mezelf. Anders gaan we toch weer op een dag naar die ouderverstoting. Ik ga mezelf niet in allerlei bochten wringen om die verstandhouding goed te houden. De koek is op.